21maig
2014
0
despatx-lloguer-espai-kangurs-mataro

Com podem ajudar a fer els deures als nostres fills?

Els nens passen diverses hores del dia a l’escola, on el treball que realitzen requereix d’un gran esforç de concentració i motivació. Quan acaba la jornada escolar es poden donar dues situacions diferents, segons les necessitats dels nens, i/o segons les necessitats dels pares. Una de les situacions és que els infants vagin directes a casa, o bé, practiquin activitats extraescolars. En el primer cas el nen arribarà a casa amb més temps, tindrà un moment per a relaxar-se i berenar i després arribarà l’hora de fer els deures, en el segon cas tindrà menys temps per a realitzar els deures del dia, estarà més cansat i l’organització tindrà un paper més important.

Tenint en compte aquestes dues situacions, hem de saber ajudar als nostres fills a fer els deures. Pels infants, és important establir una rutina i un lloc de treball per a realitzar els deures. Aquest lloc de treball, ha de ser  un espai amb bona ventilació, un ambient sense massa circulació de persones ni sorolls ,una bona il·luminació, una taula àmplia i espaiosa, i no tenir joguines al seu voltant que el puguin distreure. L’ideal, és que el lloc sigui sempre el mateix, així el nen pot acostumar-se a l’espai, sentir-se còmode i posar-se en acció ràpidament. Si escollim bé el lloc i està ben adequat, ajudarem als nens que es concentrin millor.

Cal dir, que el nen ha de tenir assumit que els deures són importants i que s’han de dur fets a l’escola, de vegades això és difícil de fer entendre, però els pares tenen la missió d’explicar la seva importància i les conseqüències de no dur els deures fets a l’escola.

L’hàbit de fer-los cada dia i en el lloc hauria de sortir del propi nen, si bé és cert, que en alguns moments seran els pares els quals hauran de recordar que aquest moment ja ha arribat. Si l’escola no posa deures, podem preparar nosaltres una petita fitxa, o bé, practicar la lectura, la comprensió lectora, etc.

Hi ha molts nens que per edat o falta de rutina no tenen l’habilitat de l’organització consolidada, en aquest sentit els pares adopten un paper primordial; és important que el rol dels pares sigui d’ajuda, asseure’s amb el nen abans que comenci a fer els deures per a planificar les tasques del dia i una vegada organitzat, serà el nen, en solitari, qui començarà amb els deures. Aquí, és on els pares han de passar a un segon pla, no es tracta de fer els deures amb ells, sinó que ells facin els deures sols i els pares estiguin com suport i ajuda per a quan sigui necessari. És important que es pugui donar ajuda però no resposta, que els ensenyem a pensar. Si els pares no compleixen aquest paper els nens perden l’oportunitat d’aprendre a planificar-se, a organitzar-se, a ser responsables i, per descomptat, a aprendre els coneixements que es requereixen en l’escola per a cada edat.

Un dels objectius principals, és que l’infant sigui autònom alhora de fer les seves tasques, com són: fer els deures, endreçar l’habitació, vestir-se sol, rentar-se les dents,… L’ajuda dels pares per assolir aquest objectiu, es primordial. A més a més, aquest treball conjunt, enforteix el vincle entre pares i fills, i ajuda a conèixer millor les capacitats i debilitats dels nens, per actuar en conseqüència si és necessari.

 

Sonia López

Directora de kangurs

error: Content is protected !!